AgeTech: ny techbransch växer fram när vi lever allt längre

Umeå står inför en stor utmaning. Gruppen äldre över 80 år ökar kraftigt med 69 procent fram till år 2033. Du läste rätt, 69 procent. Samtidigt är vår region ett fäste för banbrytande teknik, innovationer i världsklass och ett samarbetsklimat som många påstår är unikt. Hur kan vi arbeta tillsammans för att lösa en av samhällets största och viktigaste utmaningar?

Demografiska utvecklingen att fler lever allt längre är en så kallad megatrend. Fler och fler entreprenörer, innovatörer och investerare vänder blicken mot AgeTech, en fortfarande ny techbransch med fokus på sådant som förbättrar livskvaliteten hos äldre. Vissa menar att AgeTech idag befinner sig var FinTech var 2007, och att den framväxande branschen kommer bli mainstream det kommande decenniet. En gyllene chans för den med nybyggaranda alltså.

Umeås utmaningar och hur vi i tech- och innovationsbranschen kan bidra med lösningar, ska vi prata om tillsammans med Camilla Jägerving Isaksson från Umeå kommun och startups som utvecklat smarta lösningar, eller håller på att göra det just nu. 

[trumvirvel]
Under kvällen lanserar vi på Uminova Innovation en tävling på tema AgeTech som vi hoppas ska sporra er entreprenörer och innovatörer så det smäller om det. Mer än så berättar vi inte nu. Yep, en liten cliffhanger där.

Efter programmet blir det mingel med chans att möta fler startups med innovationer med koppling till AgeTech. Här finns det massor med spännande lösningar och nyttor som du inte vill missa. Kanske sitter något av teamen på en utmaning som du kan hjälpa dem med. Eller kanske någon av kan vara en ny möjlig samarbetspartner.

Anmäl dig idag!

Du kan göra oss sällskap på Norrlandsoperan i Umeå eller titta via länk, var du än befinner dig.

Skrolla ner för att läsa om våra talare.

Anmäl dig nu

Umeå Tech Arena - AgeTech

Datum: Tisdag 29 november

Plats: Norrlandsoperan, Umeå eller digitalt via Coeo Events

(17.00-18.00 Möjlighet att köpa vegetarisk smörgås för 75 kr för den som vill)
18.00-19.30 Scenprogram, titta på plats eller via länk
19.30-21.00 Mingel med chans att träffa fler startups med AgeTech-relaterade innovationer

Anmäl dig nu

Camilla Jägerving Isaksson
Processledare Umeå kommun

Samarbete och innovationer – en förutsättning för att möta demografin

Gruppen äldre över 80 år i Umeå ökar kraftigt med 69 procent fram till år 2033. För att möta utmaningen behövs nya sätt att tänka, djupare förståelse för vad som skapar värde för invånarna. Nya former av samarbeten som i sin tur leder till nya lösningar, innovationer och idéer. Flera intressanta satsningar pågår och vilken roll vårt techcommunity och startups kan spela, ska Camilla Jägerving Isaksson prata om.

Camilla Jägerving Isaksson är processledare i Umeå kommuns äldreomsorgsförvaltning och har tidigare arbetat som utvecklingsledare inom tjänstedesign på Umeå universitet och som Advisor på Knightec,  ett bolag inom teknik, design och digitalisering.

Läs mer

Petter Aasa
Medgrundare och operativ chef Vitala

Vitala

I dag har närmare hälften av Sveriges befolkning en kronisk sjukdom och en fjärdedel lever med mer än en kronisk sjukdom. De står för cirka fyra femtedelar av den totala årliga vårdkostnaden på 270 miljarder kronor. Inkubatorbolaget Vitala har utvecklat ett digitalt medicinskt träningscenter för diagnosspecifik träning och rehabilitering. Vitala är skapad av läkare och fysioterapeuter och används idag av vårdgivare över hela landet. 

Bolaget stängde tidigare i år en investeringsrunda på 9 miljoner och har under hösten varit med i Norrskens Impact Accelerator, en accelerator dit 20 av världens hetaste impact-startups handplockas varje år.

Läs mer

Helena Fordell
Grundare och disputerad specialistläkare i neurologi som forskar om stroke med särskild inriktning mot neglekt och virtual reality.

‍Brain Stimulation

Alumnen Brain Stimulation har utvecklat en teknisk rehabiliteringsmetod som ger människor en chans att återfå, utveckla och upprätthålla kognitiv och motorisk funktion efter stroke och andra hjärnskador. Verktyget RehAtt kombinerar neurovetenskap, VR-teknik och speldesign. Kognitiva och motoriska funktioner tränas med 3D-spel och mixed reality med hjälp av smarta glasögon. 

Backing Minds, med Draknästet-profilen Sara Wimmercranz i spetsen, är en av investerarna i bolaget.

Läs mer

David Eriksson
CCO och medgrundare

Mindforce Game Lab

Antalet människor som diagnostiserats med psykiska sjukdomar är på historiskt höga nivåer. Samtidigt finns en enorm problematik i att ungefär varannan person inte följer medicineringsplanen som deras läkare föreskrivit.

Mindforce Game Lab utvecklar framtidens behandlingsmetod mot psykisk ohälsa, genom att ta fram digitala terapier som kan kombineras med patienters medicinering. Beteendevetenskap, underhållning och gamification ligger till grund för mobilspelet Fig, som syftar till att skapa sunda rutiner och förändra beteendemönster. Ambitionen är att öka effekten av behandlingen, stärka psykiskt välmående och i förlängningen reducera kostnader inom vården. Idén baseras på forskning av Emma Lundberg, professor på KTH och Stanford University samt medgrundare av Mindforce Game Lab.

Bolaget tog tidigare i år in 28 miljoner kronor i nytt kapital för att genomföra kliniska prövningar.

Läs mer

Frågor?